i3, i5 of i7: hoe kies je de juiste processor?

Een i7-cpu is absoluut niet altijd beter dan een i5-processor. Een i5 is soms zelfs krachtiger. Dat kan verwarrend zijn, dus wij leggen je even uit welk exemplaar het geschiktst is voor jou.

In de winkel zal de verkoper je met plezier vertellen dat deze of gene laptop weliswaar tweehonderd euro meer kost, maar dat je daarvoor wel een i7-processor van Intel in de plaats van een i5 krijgt. “Ooh”, denkt menig nietsvermoedend consument dan. “i7 is beter dus ik zal daar maar een paar extra centjes voor neertellen.” In die marketingval trappen veel mensen, dus we zullen ze bij deze voor eens en voor altijd uit de weg helpen.

Een disclaimer voor we er aan beginnen: we bespreken hier Intel-keuzes voor de consument. Om het verhaal overzichtelijk te houden komen professionele chips niet aan bod en ook AMD laten we buiten beschouwing.

i7Logo

Een i7-processor is niet altijd beter, maar wel altijd duurder.

 

Zeg niet zomaar i7

Een allereerste belangrijk onderscheid moet gemaakt worden tussen mobiele processors voor in de laptop, en klassieke desktopprocessors. De krachtige overklokbare i7-varianten in desktopland, zoals de i7-5820K of de i7-4790K game-processor, dragen bij aan de perceptie van de i7 als krachtpatser, maar wat weinig mensen weten is dat de i7-reeks op de desktop bitter weinig te doen heeft met de i7-reeks op de laptop. We zullen beginnen bij de laptops, maar om het verschil tussen Intels processors goed te begrijpen moet je eerst weten wat hyperthreading is.

Wat is hyperthreading?

Intel rust al meer dan een decennium lang processors uit met wat het hyperthreading noemt. Hyperthreading is een manier om een processorkern zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Eén rekenkern krijgt dankzij het systeem twee threads, maar dat wil niet zeggen dat de rekencapaciteit van de processor verdubbeld wordt. Wat het wel wil zeggen is dat de aanvoer van te verwerken data naar je processor efficiënter gebeurt. Dankzij hyperthreading is een rekenkern heel de tijd actief en gaat er dus geen kostbare processortijd verloren tussen opdrachten.

Hyperthreading biedt een flinke meerwaarde wanneer er veel rekenwerk moet verzet worden door de cpu, als dat rekenwerk niet enorm zwaar is. Denk daarbij aan multitasken. Ook bij applicaties zoals videobewerking komt hyperthreading van pas, op voorwaarde dat de software zelf er efficiënt gebruik van maakt.

Bij videobewerking kan hyperthreading een flinke meerwaarde bieden

Bij videobewerking kan hyperthreading een flinke meerwaarde bieden.

 

Andere programma’s vragen dan weer aan de processor om één erg zware taak uit te voeren. Hyperthreading maakt in dat geval geen verschil: de rekenkern moet zich dan vastbijten in de ene opdracht van dat ene programma, en heeft geen tijd om er rekenwerk tussen te nemen.

Samengevat verbetert hyperthreading in een aantal gevallen de prestaties van je processor, maar een quadcoreprocessor zonder hyperthreading zal altijd beter zijn dan een dualcoreprocessor met vier threads.

Met het technische verhaal achter de rug is het tijd om eens te kijken wat dat allemaal betekent voor de keuze van je processor. Laptops komen het eerst aan de beurt.

De mobiele familie

Intel benoemt zijn processors volgens een vast stramien. Om wegwijs te geraken in processorland moet je daar even bij stil staan. De namen zien er erg technisch uit, maar ze zijn uiteindelijk allemaal op dezelfde manier opgesteld.

Eerst komt de familie: Intel Core, Intel Atom, Intel Celeron…

Vervolgens het type: i5, i7 of i3.

Daarna komt het specifieke typenummer: 5500, 4770….

Tot slot is er een optionele parameter: U, HQ, K…

Zo krijg je processornamen als Intel Core i7-4790K of Intel Core i3-5020U.

Letters boven cijfers

Ben je op zoek naar een nieuw mobiel toestel met een Core i in, dan is de letter achter de naam van de processor belangrijker dan het cijfer na de i. Vooral voor de U moet je oppassen. Heel veel laptops zijn uitgerust met U-varianten van een processor en die U toont aan dat het om een energiezuinige variant gaat.

Die efficiëntie komt echter tegen een prijs. De helft van de line-up van Intels mobiele vijfde generatie (Broadwell) i7’s is van de U-variant. Concreet krijg je dan een processornaam als i7-5600U of i7-5500U. Die processors zijn geen quadcores maar eenvoudige dualcores. Bovendien gaat het om zuinige dualcores. Resultaat: hun prestaties hebben niets van doen met die van de krachtige desktop i7’s. Ze hebben meer weg van een slappe i3. We verduidelijken.

Megahertz versus geld

De i7-5500U is een erg populaire keuze in laptops vandaag. Die processor heeft twee rekenkernen en draait twee threads per kern voor dus vier threads in totaal. De basiskloksnelheid ligt op 2,5 GHz (per kern, niet per thread). Geadverteerde prijs van die i7: 393 dollar.

dell inspiron (Medium)

De Inspiron 13 7000 van Dell is een uitstekend voorbeeld van een steengoede laptop met een i7, die nog steeds steengoed is met een i5 aan boord. Sterker nog: de prijs-kwaliteitverhouding gaat er op vooruit.

Een andere populaire processor is de i5-5500U. Die geadverteerde prijs ligt aanzienlijk lager: 281 dollar. Dat zal zich in de aankoopprijs van je laptop weerspiegelen als een prijsverschil van minstens 100 euro. De zogezegd minder krachtige i5 heeft een basiskloksnelheid van 2,2 GHz, en bezit net zo goed twee cores, met twee threads per kern. Je betaalt dus pakweg 100 euro meer voor 200 extra megahertzen. Verder is er geen belangrijk verschil.

Toegegeven, de i7 heeft een hogere turbosnelheid dan de i5: 3,0 GHz tegenover 2,7 GHz. De turbosnelheid is de kloksnelheid die de processor heel even kan bolwerken. Een analogie verduidelijkt. Stel dat je in je vrije tijd graag loopt. Je gemiddelde loopsnelheid ligt op 10 kilometer per uur. Aan die snelheid kan je blijven lopen. Plots springt er een wilde leeuw uit de bosjes. Vermoedelijk ontsnapte het exemplaar uit het nabije circus, of misschien woon je wel naast een zoo. Je snelheid gaat nu de lucht in tot 20 kilometer per uur. Dat is echter niet voor lange tijd houdbaar, je zal na enige tijd moeten terugschakelen naar de 10 kilometer per uur waarop je getraind bent.

Bij een processor gaat het er gelijkaardig aan toe: de basiskloksnelheid is permanent houdbaar, de turbosnelheid heel even voor als het echt nodig is. Hoe lang die turbosnelheid behouden kan blijven, hangt af van de koeling. De processor wordt immers niet moe, maar warm. Wanneer hij te warm wordt moet de snelheid terugvallen om schade te voorkomen.

De i7 heeft dus een turbosnelheid die 300 MHz hoger ligt dan die van de i5. Dat wil zeggen dat de i7, als het echt moet, heel even 300 MHz sneller kan werken dan de i5. Soms is dat handig, maar voor een normale gebruiker is dat verschil de meerprijs niet waard.

Zal je die extra megahertzen missen in dagelijks gebruik? Absoluut niet. Sterker nog, je zal er naar alle waarschijnlijkheid niets van merken. Twijfel je dus tussen twee laptops, één met een i7 en één met een i5, staar je dan niet blind op die benaming want ze zegt je niets. Kijk naar de basiskloksnelheid, het aantal kernen en het aantal threads, en beslis dan of enkele megahertzen de meestal erg significante meerprijs waard zijn. In de regel kies je, als het om productiviteit te doen is, beter voor de goedkopere i5. Wil je de extra euro’s toch uitgeven, investeer ze dan in een snellere SSD of meer RAM-geheugen, de impact daarvan zal wel merkbaar zijn.

De kracht van HQ

Is het verschil tussen een mobiele i7 en een i5 dan nooit de moeite? Jawel, maar niet als er een U achter de processornaam staat. Wanneer we bij Intels nieuwste processorgeneratie kijken zien we vier exemplaren die geen U maar wel HQ achter de naam kregen. Die cpu’s, waarvan de i7-5700HQ een voorbeeld is, hebben vier rekenkernen met in totaal acht threads. Hier zal het verschil met een i5 wel merkbaar zijn. De processors zijn uitermate geschikt voor laptops die hard moeten rekenen. We denken daarbij onder andere gaan game-systemen.

MSI Prestige (Medium)

Laptops met een HQ-processor zijn erg krachtig en dienen om te gamen of om zwaar werk te verzetten. Die extra kracht heeft een prijs: een mindere autonomie en een grotere, zwaardere vormfactor.

Vergeet de i3 niet

Voor de volledigheid kijken we ook nog eens naar de i3-processors. Die lijn heeft ook twee rekenkernen, maar slechts één thread per kern met dus twee threads in totaal. Het gaat hier om de absolute lichtgewichtjes, maar dat wil niet zeggen dat ze waardeloos zijn. Zoek je een laptop om gewoon licht op te werken (mailen, surfen, eenvoudige rekenbladen, schrijven in Word, multimedia…), zonder al te zware multitasking, dan volstaat een aanzienlijk goedkopere i3. Ook hier geldt dezelfde raad: moet je kiezen tussen een betere processor of een SSD in de plaats van een klassieke harde schijf, kies dan voor de SSD.

De desktop: een ander verhaal

Wil je zelf een desktop samenstellen, of ben je op zoek naar een computerbak online of in de winkel, dan liggen de kaarten anders dan bij de laptops. Hier is de strategie van Intel aanzienlijk transparanter.

In essentie heb je drie trappen: i7, i5 en i3. De i3 heeft, net zoals in de laptop, twee rekenkernen maar dankzij hyperthreading wel vier threads. De desktop-i3 kan je op die manier vergelijken met de laptop-i5. Een trapje hoger heb je dan de echte i5: een quadcoreprocessor zonder hyperthreading. Iedere rekenkern voert dus maar één gelijktijdige bewerking uit. Vervolgens komen we aan de i7-reeks. i7’s zijn ook quadcores maar ze zijn wel voorzien van hyperthreading. De vier kernen zijn dus goed voor acht threads. Tot slot zijn er nog de i7-buitenbeentjes, daar komen we later op terug.

Gamen en hyperthreading

Als het puur op rekenkracht aankomt is een i7 hier wel beter dan de vergelijkbare i5, maar het komt niet altijd op brute kracht aan. Een belangrijke reden waarom veel mensen voor een krachtig systeem kiezen is gaming, en een i7 lijkt in dat geval de geknipte keuze. Toch is dat bedrieglijk: de meeste spellen maken geen gebruik van hyperthreading. Bijgevolg wil je liever de vier snelle cores van een i5 dan de vergelijkbare i7 die misschien maar 100 MHz trager is maar wel acht threads kan draaien.

Spellen maken meestal geen gebruik van hyperthreading, waardoor je voor een gamecomputer gerust voor een krachtige i5 kan kiezen.

Spellen maken meestal geen gebruik van hyperthreading, waardoor je voor een gamecomputer gerust voor een krachtige i5 kan kiezen.

 

Kijken we bijvoorbeeld naar de high-end i7-4770 met vier cores, acht threads en een basiskloksnelheid van 3,4 GHz, dan zien we dat Intel die verkoopt aan een adviesprijs van 312 dollar. De i5-4670 heeft vier cores, vier threads en eveneens een basiskloksnelheid van 3,4 GHz. Adviesprijs: 224 dollar. Wil je een gamepc bouwen, dan is de i5 dus de verstandige keuze.

Eenvoudig gespaard

Waar bij een laptop de vraag is of je honderd euro meer wil betalen voor honderd MHz extra, moet je je bij de desktop afvragen of je programma’s zal draaien die hyperthreading gebruiken. Geen hyperthreading nodig? Spaar dan 100 euro uit.

Moet het overdreven goed zijn, dan kan je nog eens in de speciale categorie processors kijken. Die krijgen ook het i7-label mee, maar eigenlijk gaat het om een categorie apart. Intel klasseert ze als High End Desktop-processor. Hier vind je de Extreme editions: speciale processors met acht of zes rekenkernen die veelal overklokt kunnen worden. Deze cpu’s zijn voor de enthousiastelingen die plezier halen uit het feit dat ze deze of gene processor hebben, of voor gebruikers die een bepaald stukje software moeten draaien en heel goed weten welke hardware daar het meest geschikt voor is.

De beste processor

Wat is nu de beste processor? Uiteraard hangt het antwoord op die vraag af van je noden, maar als het goed is heb je van bovenstaand relaas enkele vuistregels meegenomen. We vatten de essentie nog even beknopt samen:

Er is een gigantisch verschil tussen laptop en desktopprocessors, ook al zijn de namen gelijkaardig. In de doorsnee laptop is een i7 zelden zijn geld waard. De overeenkomstige i5 is veel goedkoper en het verschil is nauwelijks merkbaar. Voor huis-, tuin-, en keukenwerk kies je altijd best voor een SSD in de plaats van een harde schijf, zelfs als dat wil zeggen dat de processor slapper is.

In de desktop is een dure i7 wel zijn geld waard, maar enkel voor wie software draait die van hyperthreading gebruik maakt. Videobewerkingsprogramma’s zijn hier een goed voorbeeld van. Om te gamen kies je beter een i5. i3’s volstaan in combinatie met een SSD om gewoon eenvoudig te werken.

Na deze technische brok heb je hopelijk een beter inzicht in de ingewanden van je laptop of desktop. Bovendien ben je nu immuun voor zeemzoete verkoopspraatjes van je lokale laptopverkoper die je een i7 wil aansmeren “omdat die toch wel krachtiger is”.

Bron: Zdnet 

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2022